HTML

IndaFotó képek

Olvasók

Emlékeztek a porontyos vidék-cikkekre? Írt Win a vidéki gyerektársasági élet nehézségeiről, meg volt sok a vidéki szolgáltatás témában is. A Poronty tagjai jó magyar szokást tartva a Balaton mentén nyaralnak. Ketten ráadásul ugyanabban a faluban, csak mindig máskor. Bár sok okos ember nem hitte el nekem, hogy ide kell hozni pelenkát, újra elmondom, hogy még idényben is kell, mert ami van, abból napi nyolc sem elég, és így is minden kifolyik. Sőt, például nem lehet húst kapni. Úgy bizony, azért Almádiba vagy Veszprémbe kell menni. Viszont királyak a péksütik és olcsó a strand. És nem azért járunk papucsban, mert lenézzük a vidék népét, úgy is mint a nyomi parasztok, hanem mert mi itt nyaralunk. Ha itt laknánk, nyilván nem járnánk papucsban az utcán, mert mások lennének a szociális kapcsolataink. De hagyjuk is ezt a fogyasztó központú maszlagot, hiszen pont a szociális kapcsolatokról lesz szó!

Lea nem egy bajnok szociális téren, pedig lassan itt az ideje. Nincsenek állandó társai, tavasszal, mire összemelegedett az udvar lakóival, épp kitört a nyaralási szezon és vége lett a szociális életnek, épp amikor már túllendültünk volna a kis kocsi-kis motoron való sikítozáson. Más ismerősünk pedig nincs, akivel rendszeresen találkoznánk – ha egy darabig együtt van egy gyerekkel, akkor azért egy-két óra után feloldódik, de egyébként mondjuk odáig fajul a dolog, hogy a felnőttekkel kapcsolatba lép, ha meg egy gyerek jön oda, akkor arrébb ül, ha hozzáér, rákiált, vagy csak úgy kiabál velük valami miatt: Baba, ne, da ki! El! (Például szegény Samuval, akinek elfoglalta a helyét a kocsiban, odamerészkedett, és Lea leüvöltötte a fejét. Még jó, hogy Samu szelíd és okos gyerek, se két pofon nem volt, se visítás, csak átment a kocsi másik oldalára, ha a visító fúria nem engedi be, beszáll a másik oldalon. A vezető ülést is szépen átengedte. Jó nevelés, jó természet?)

No, szóval Lea se zökkenőmentes. De. Viszont. A strandon lévő játszótéren rengeteg gyerek van. Aminek rögvest meg is örültem, mondván, Lea szociális fejlődése mily mértékben elő lesz segítve a nyaralás alatt. Fejlődött is, második-harmadik nap már odament más gyerekekhez, játékot kezdeményezett, ilyesmik. Csakhogy a többi gyerek meglehetősen határozottan tudtára adta, hogy nem és nem kívánnak vele játszani. Annyira, hogy én fél nap alatt teljesen frusztrálódtam. Még szerencse, hogy Lea (eddig) nem keseredett el. Pár példa:

1. Négy-öt év körüli kislányok. Lea közelít. Kislányok gondosan fedezékbe vonják játékaikat. Lea nem rombol, saját cuccal próbál beszállni. Kislányok összezárnak. Később elmennek mászókázni, Lea játszik a lapátjukkal. Elvesznek mindent, hiába mondom, hogy nem visszük el, csak játszik vele. Majd amíg arrébb megyünk, Lea összes játékát elviszik. Amikor visszamegyünk, és Lea elkezd a sajátjával játszani, nagy kegyesen megjegyzi, hogy játszhatsz vele, nem az enyém. A sajátját otthagyja, és megkér, hogy nagyon vigyázzak rá, meg a fanyuszira, mert arra csak ő mehet fel. Mindezt nagyon kényesen visszataszítóan.

2. Kisfiú. Lea játszik, odamegy, meg akarja rugdosni. Csak úgy.

3. Kisfiú a hajós mászóka tetején. Lea felmászik, kisfiú laza mozdulattal hátba rúgja, hogy leessen. Szerencsére kicsi, és ott az apja is, aki rászól normálisan.

4. Egy két és egy tíz év körüli kislány (testvérek) játszanak. Lea odamegy, csatlakozna, hogy együtt ássanak, viszi a saját lapátját. Nem hagyják. Mondom, Lea gyere arrébb, nem akarnak veled játszani. Nincs ott Lea vödre, elmegyek érte, mire visszaérek, látom, hogy a két éves nonstop homokkal dobálja Leát, a nővére nem szól rá. Szólok, hogy látom, majd kb egy méterrel arrébb megyünk. A tíz éves pár perc múlva szól, addig meredten és rosszindulatúan bámulnak, hogy menjünk arrébb, mert zavarunk. Mondom, hogy oké, nagy a homokozó, mi elférünk.

5. Kb. tizennégy éves fiú. Odajön, szétrúgja a tesói homokvárát. Nem egyszer, nem kétszer. Ismétlem, tizennégy. Szerintem én ebben a koromban már nem is emlékeztem rá, hogy van olyan, hogy homokozó.

6. Kb. négy éves kislány egyedül lapátol homokot egy vödör vízbe. Lea odamegy, segít. Kislány elfordul. Elfedi a vödröt, elmegy, ellökdösi Leát.

7. Lea mérleghintázik. Odajön egy hét év körüli gyerek. Ő is. Tök jó, oké. Lea örül. Gyerek vadul löki a hintát, megjegyzem ez egy régi fajátszótér, még gumiabroncs sincs a hinta alatt, szóval elég kemény. Lea rémült arcot vág, mondom a kislánynak, kicsit lassabban, mert még kicsi. Mondja, hogy a hinta hibája, majd átmegyünk és ugyanazt lejátssza. Lea le akar szállni, kislány megsértődik, Lea nem akar többet mérleghintázni.

A történethez tartozik, hogy egyéb napokon ezt nem, vagy nem ekkora mértékben tapasztaltuk.

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://leababa.blog.hu/api/trackback/id/tr6619571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinga 2008.08.17. 11:33:56

Először is nagyon szeretem olvasni Hanna, amit és ahogyan írsz. Van egy közös ismerősünk is Kulcsi személyében :):) milyen kicsi a világ...
A genyó gyerekekből mifelénk kevesebb van, gyertek Budakeszire játszózni! Üdv Kinga

peppermint 2008.08.17. 17:04:30

Na tessék, az északi parton is?
Én is megjegyeztem a pelenka mizériát a Balatonos vidékes posztnál. :-((
Egyszerűen elképesztő. Lellére kell menni a Tesco-ba, ha már normálisan akar vásárolni az ember B.máriafürdő vidékén. És valóban, nincs normális hentesáru, csak szalámi meg ilyesfélék, de pl. nem tudtam gulyást főzni, mert olyan ocsmány volt a nyers hús a legnagyobb helyi vásároldában (ott, ahol nincsen más, csak műanyag no-name 5-8 kg-ig érvényes pelenka, az is kb.4 csomaggal összesen), hogy inkább a Family Frosttól vettem májgombócot meg panírozott halrudacskákat. Az legalább Findus márkájú és nagyon kellemes volt.
És rendes gyümölcstea sem volt sehol. Vígasztalásul vettünk olyan klumpaszerű színes papucsot mindnyájunknak, aztán abban slattyogtunk, mert persze mi is nyaraltunk. Persze azt nehéz elrágni. Meg belepelenkázni a gyereket. :-)))

peppermint 2008.08.17. 17:18:43

És a szociális kapcsolatokról: kicsiben szinte ugyanezt lehet itt nálunk is a lakóparkban tapasztalni. Van a "nem nevelek, nem szólok rá bioanyuka/apuka", akinek a gyereke simán fellöki, ellöki, felrúgja, megdobálja a másikat. Persze mindig kisebbeket, nehogy pofáncsapja már egy nála erősebb, vagy vele azonos súlycsoportba tartozó. Aztán a másik, aki nem az előző stílust követi, de magán a szülőn látszik, hogy majd megdöglik a szenvedéstől, amikor Bianka megfogja, felveszi, vagy netán kipróbálja a kölyke játékát. Hogy a gyereke üvöltve tépi ki a kicsi kezéből a filléres műanyagjátékot, az szinte természetes. Ez utóbbi csoport tagjai egyébként szinte sohasem mosolyognak. Ez nagyon érdekes. Meg van az a mam is, aki a 6-7-éves (időnként szellemi fogyatékos, viselkedés zavaros ) nagy kölkeit/unokáit behozza arra a pici játszótérre, amelyik kifejezetten a kicsik számára alkalmas játékokat tartalmazza. Persze van egy másik, nagyobbaknak készült játszótér is - 50 m-re ugyanitt, de oda men viszi őket. Sőt, hagyja, hogy a két debella kölök lelökdösse a kicsiket minden játékról. Az egyikükkel lejátszódott 3 napja a mérleghintás sztoritok itteni változata.
Na erről ennyit. Költözzünk már egymás mellé legközelebb... :-)))))))))

Paramami 2008.08.17. 17:29:42

Peppermint, nem a Mediterrán Lakóparkról írtál véletlenül? Mert hogy nagyon ismerős a dolog, mi néha oda járunk családi kapcsolatok miatt (bár nem ott lakunk).

hanna 2008.08.17. 17:41:02

Ja, gyümölcstea! Én nem mertem megvenni elsőre a k. drága barackos Milfordot, hátha Leának nem jön be a barackaaroma, de a másik konkrétan olyan volt, mintha homokból főztem volna levest. Végül bejött neki a Milford:) És miért, vajon miért két hetente hoznak tíz üveg kubut meg tíz db rudit az abcbe, amikor egy nap alatt elfogy? Lehet, hogy ettől egészségesebbek a vidéki gyerekek:))
Na de nem fikázok, mert igaziből meg király ott lenni, lehet szaladgélni az utcán mezítláb, kevés az autó meg a kosz meg az ember feljebb, és a szomszédba meg csupa jófejek laknak, csak a strand volt ilyen béna. D ebiztos azok a bunkó városiak a hülye gyerekeikkel:)

hanna 2008.08.17. 17:42:44

És ebből tudom, hogy szerencsém van a házbeliekkel, mert itt egyszerűen mindenki teljesen normális egy apát kivéve.

peppermint 2008.08.17. 20:44:57

Nahát, Paramami! :-)))) Micsoda véletlen!

levendul 2008.08.18. 22:53:48

én anyatigris vagyok, rá szoktam szólni a más gyerekeire is, ha durvának látom a helyzetet

Boribon · http://gonczybiro.blogspot.com 2008.08.19. 13:36:29

Ezek szerint nem csak nekem támadt az a benyomásom, hogy az A.örsi strandon több tirpák család van, mint máshol! Mi is ott nyaralunk, velünk a játszótéren még nem szenyóztak, mert Bori még túl pici, de pl. még sehol máshol nem kapott annyi rosszindulatú beszólást a szemüveges gyerekem, mint ott. :-( Gyerekektől főleg, ami persze nem harag tárgya, csak az ütött szíven, ahogy a szülők - akik minden esetben hallották a csemeték elmés megnyilvánulását - erre (nem ) reagáltak.
Ja, egyébként mindig olvasom a blogotokat - még a Porontyról "ismerlek" titeket - csak eddig nem írtam sose, de a nyaralás alatt néztem, hogy hátha meglátlak titeket a strandon, de sajnos nem. Talán majd jövőre. :-)

peppermint 2008.08.19. 16:20:45

Szia Boribon!
Édes a szöszke kislányod! És jól áll neki a szemüveg!!!
Küldök egy virtuális ölelést neki és nektek. (( ))

Paramami 2008.08.22. 17:32:48

Peppermint, ezek szerint tényleg Erzsébeten laktok Ti is. Lehet, hogy már találkoztunk is...

peppermint 2008.08.22. 19:26:46

Soroksár-Erzsébet határán. Lehet, lehet! :-)