HTML

IndaFotó képek

Olvasók

Mivel a Pagonyos listába nem nagyon lehetett olyan darabokat rakni, amiket nem lehet kapni, ezért összeállítottam a saját régi kedvenc könyveim listáját is.

 1. Kormos István – Gáal Éva: A zsiráfnyakú cica – annyira jók a kitalált szereplők és a neveik, a színek pedig gyönyörűek. Lilamorc, Paletta, Piros, Színpompánia, Gonosztódor. A felhőkatonák el akarják mosni a színeket, de nem sikerül, mert Prücsök felfogja a vizet. Lemosódnak a púpjai, meg a zsiráfnyaka, de legalább külsejében is tartozik valahova, nem csak érzéseiben és tetteivel. Kormostól még nem olvastam rosszat.
 2. Kökény kisasszony – zseniális meseválogatás. Cirfandli, Felicián, Don Makarémó, a babros – a 19. század elejétől a nyolcvanas évekig mindenki, még Gyurkovicstól is sikerült jó darabot találni. A címadót Mészöly írta Polcz Alaine-nek. Oda-vissza ezerszer elolvastam.
 3. Horgas Béla: Az én cirkuszom – Márkus László hangján szól a legtöbb verse a fülemben. Annyira szerettem, hogy csakúgy megtanultam fejből párat. Aztán a címadóval indultam, először és utoljára másodikban egy versmondó versenyen, aho utólag megjegyezték, hogy ez túl komoly/elvont vers gyerekeknek, mert olyanok voltak benne, hogy csönd csönd kocka gömb fekete fehér. De olyanok is vannak a kötetben, hogy sárga répa szlipiszloty kelkáposzta kapaszkodj. Ez meg biztos túl komolytalan.
 4. Ingrid Stjöstrand et. all, ford. Tótfalusi István: Ami a szívedet nyomja – az olyan nagyon elkoptatott svéd gyerekversek kifejezés nálunk innen ered, ezek voltak A svédek, egy csomó aprósággal, megfigyeléssel. A Weöres meghatározta magyar gyereklírába belepottyanva ez volt nekünk a totális avantgárd, a nyugat, az idegen, miközben végre rólunk szólt, tíz fölött is, és nagyon is ismerős gyerekek voltak benne. Zipzáros banán, összeterelt egykorúak, ilyesmik.
 5. Sing a song of sixpence – a Corvina kiadó adta ki a nyolcvanas években, nyilván az angol nyelvtudás elterjesztése volt a cél. Gyönyörűen illusztrált könyv, ami anélkül is teljesen élvezetes volt, hogy akár egy szót is értettem volna belőle.
 6. Richard and Patricia Scarry: Best story book ever – nyilván nem ez a legjobb mesekönyv, de mégis minden rajzára, oldalára, sztorijára emlékszem. Van benne mese, mondóka, játék, tesz-veszszerű ismeretterjesztés (autók, reggelik). Sokféle a rajz is, nem úgy, mint a teszveszekben, festményszerűtől képregényig. Ebből se nagyon értettünk semmit, de nem is hiányzott, lehetett érteni a szöveget a képek alapján.
 7. József Attila- Würtz Ádám: Altató – egyszerűen csak nagyon szépek a rajzok. Mindegyik emlékezetes.
 8. Joanna Jellinek - Molnár Ágnes: Györgyike és a sárkány – az van, hogy boszorkánynak lenni irtó unalmas, ezért egyszer elrabol a boszi magának egy beszélgetőtársat, a sápadt kis Adalbertet. De elrabolva nem jó beszélgetni, meg aztán hiányzik a barátja is, Györgyike, aki se nem sápadt, se nem kókadt, hanem nagyon is talpraesett, és ripszropsz megmenti Adalbertet, helyreteszi a sárkányt és hazaviszi a boszit is, hogy az ne legyen egyedül. A rajzok itt is nagyban hozzátesznek a történethez.
 9. Pilinszky János: Kalandozások Tükörországban – erről nem is lehet mit írni. Nem is mese igazán. Annyira szép benne minden, ami Tükörországban létezik, és annyira szomorú, ahogy a kisfiú hazamegy, de a tükörkislány ott marad, mert nem léphet át a tükrön, és lehet tudni, hogy onnantól megint minden csak szép lesz odaát, de nem lesz vidám, és mindenki szomorú lesz és sápadt, mint a kisfiú érkezése előtt.
 10. Kockaházikó – ez a baráti kötet a baráti országokból gyűjt két-két mesét. Minket Janikovszky-Réber képvisel a Bertalan és Barnabással, de itt vannak az endékás gyerekek, akik csak összegyűjtik a pénzt a városnak az állatkertre, a hamuszóró és parázs pattintó manók, modern népmeséből, meg Ela Peroci meséi, aiket annyira szeretek. Minden mesét más illusztrálta, afféle művészi-kortárs kiadvány ez, mint manapság az Egyszervolt-antológia.
 11. Grethe Fagerström - Gunilla Hansson: Peti, Ida és Picuri – a szexuális felvilgosítás alfája és omegája. De nem csak a fütyi és a punci van benne, hanem kiderül, hogy mindenféle családok laknak egy házban; hogy ha anya fáradt, akkor veszekszik, és időnként még a keze is eljár. Hogy a kisbabák bömbölnek éjszaka, szoptatni kell őket, a nagyobb testvérekre nem jut idő, meg még egy csomó fontos apróság.
 12. The Motor car – hogy ez miért került be? Mert amikor meg kell menteni a kiscicát a tűzoltóknak, az belevésődött a kis agyamba. Mert a nyolcvanas években egy ilyen simogatós, kerekes színes angol lapozó csoda volt. Egyébként ma is az, mert a legtöbb ronda és ízléstelen, mert sajnos nem elég a kerék és a haj, kellenek a legalábbis nem visszataszító fejek, színek, kivitel.
 13. A macis és manós mesekönyv – nem tudjuk a címét, nem tudjuk a rajzolóját, szövege nincs, csak afféle képregény, képmese, amihez nekünk kell szöveget találni. Már az ősidőkben szétszakadtra lett lapozva, ráadásul a nagymamámnál lakott, ahol még több gyerek nyűtte, mint otthon. Kiderül, hogy hogyan kell hat darab főtt krumplit megfelelően elosztani, és hogy a kismaci pon belefér a papa sapkájába. Naggyon cuki könyv.
 14. Babar család – ebben van a kis Adorján, amikor kalapppal beesik a krokodilok közé, baldachinos ágyban alszanak a kis elefántok, szuper játékokkal játszanak, és nevelőnő tologatja őket, amikor is Adorján hoppát csinál, azaz felpottyan a fára a kocsiból. A kedvenc Babarom a télapóssal együtt.
 15. Peter Sís: Madlenka – az egyetlen új, de olyan, mintha régi lenne: gyönyörű rajzok, egyszerű mese a kislányról, akinek kiesik a foga, ezt mindenkinek elmeséli, és közben beutazza New York utcáin a világot. Nagyon-nagyon jó kötet, ezt sem kell érteni ahhoz, hogy beszéljen.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://leababa.blog.hu/api/trackback/id/tr75536894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

levendul 2008.07.24. 17:12:59

a svédek, az altató, a peti, Ida, a Babar (nálunk is a kalapban úszó Adorján a kedvenc) meg a Pilinszky nekem is nagyon tetszenek
válogattam még párat az én kedvenceimből:

Milena Lukesova-Jan Kudlácek: Picilány meg az eső

a Locspocskönyvek

Weöres-Károlyi: Hetedhét ország

Hanna Januszewska: Hamupipőke

Szergej Mihalkov: Álom folytatásokban

hanna 2008.07.24. 21:52:15

Nem is ismerem őket. Na majd egyszer beszerzem és elolvasom, biztos szuperek.

levendul 2008.07.25. 14:40:26

ööö, az az igazság, hogy az uram (aki ugye magyar szakot végzett valaha) jól leszólta a Hetedhét országot (suták, bénák a versek) nekem mégis tetszik :), és az illusztációit is szeretem

a Picilány meg az eső még gyerekkoromból van, sztem ez neked is tetszene

a Hamupipőke is legalább ilyen öreg, ennek is szeretem a rajzait, és a szöveg sem gagyi

az Álom folytatásokban meg Diótörő története, a nagylányoknak már többször felolvastam

a Locspocsok meg tényleg szuperek sztem, nekem legjobban az úszni tanul rész tetszik, azt hiszem a Móra kiadta ezeket mostanában megint