HTML

IndaFotó képek

Olvasók

Alant egy lista, hogy mit olvasunk mostanában. A párja, a legjobb gyerekkönyvek, a Pagonyon található, tiszta prominens társaságban. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy lehet ezek közül is párat kapni ott, a MV-fanoknak jó hetük van, mert ezen a héten akciós.

1. Marék Veronika: Boribon-összes - kici mackó kalandjai verhetetlenek. Már volt erről szó, kicsit már unom asszem, de még mindig nagyon jó, főleg a hét lufi.

2. Móricz Zsigmond: Iciri-piciri - már kicsit lefutott, de még tartja magát, egy időben csak ezt lehetett éjt napallá téve olvasni.

3. Zdenek Miler: A Kisvakond és az árvíz - tegnap vettük, de ahogy számítottam, osztatlan sikere van, vagy ötször el kellett olvasni az enyhén rövidített változatot azóta. Lea ugyanis rajong a katasztrófákért: elesés, betegség, árvíz, autós baleset, biciklis baleset stb. Traumafeldolgoz, gondolom.

4. A Böngésző sorozat, abból is a Tavaszi, melyben a kukásautó szerepel, no meg egy perfekt tragédia, mikor is a kisfiú (Jancsika) elveszti mamáját a pályaudvaron. Eleső bácsik, rengeteg ismerős állat, no meg a ta-kszi, amelyben baba és mama utaznak, akárcsak mi szoktunk. Cicák, hattyúk, játszótér gyerekekkel.

 

5. Keress, találj, mesélj! - ez is böngésző-féle, minden benne van, am egy gyereket érdekel: vonat, építkezés, doktor néni, parasztudvar. Egy-egy téma két-három oldalt kap, tehát van benne némi fejlődés meg történet is.

6. Gál Éva-Varró Dániel: Verses-képes gyerekjóga - aranyos kis klapanciákkal kísért jógagyakorlatok, nem csak gyerekeknek. De Lea röhögve próbálja utánozni a vicces pózokban fotózott modelleket, és végigmutogatja a pozíciókhoz rajzolt állatokat.

7. Jez Allborough: Hug - a kismajom elveszti mamáját, de az állatok segítenek megtalálni neki. Az újraegyesülést nagy buli és kézenfogva hazamenés követi. Ez volt az első igaiz mese, amit Lea feszült figyelemmel, teljes átéléssel végighallgatott, és maga is belemesél, mondja előra, hogy Bobo, meg Mami, amikor megtalálják egymást a majmok. Szövege nincs, a szülőre van bízva.

8. Endékás lapozók - valamiért nem értik az emberek, hogy miért mondom azt, hogy nincsen választék keménylapos könyvekből nálunk. Az előbbi is angol, Londonból származik. Mert persze ott a Kisvakond, de az képileg nem annyira érdekes, a szövege meg a legkisebbeknek hosszú. Ott vannak az iszonyat radványzsuzsák, meg a Szalma Edit lapozók a Móránál, ez utóbbi még csak-csak, de nem a kedvencem, igaziból unalmasak a képei, szövegközpontú. Csak a Böngésző volt igazán jó a magyar kínálatból, illetve régebben a Kukucs könyvek, de olyan egy éves kora körül a Lea azokat elkezdte széttépni, hogy megtudja, mi van belül.

Én azért tudom, hogy milyennek kéne lenni egy jó és művészi lapozónak, mert nekem volt egy csomó endéká kultúrából származó baráti lapozóm, amelyek valóban gyönyörűek, elég a képet nézegetni, és az alapján kitalálni a sztorit - ezt már csak azért is mondhatom biztosan, mert a családból senki sem értette a szöveget. A körülbelül tíz ilyen lapozóból hármat, Lea nagy kedvenceit teszem ide. Csak ők veszik fel Boribonnal a versenyt nála. Petra-Gundula Kurze. Da fällt herab ein Träumlein, Das Rübchen (orosz népmese), és a leg, a kicsi boszorkány, aki korán kel.

9. Az emberek - kihajtogatós részek dögival, téma az emberek sokszínűsége. Tünde írt róla anno a porontyon. Nagyon tetszett az egész családnak, inkluzíve Lea. nem megyünk hosszabb útra nélküle. Szöveg nem nagyon van benne, csak képek. Nem valami különleges képek, de maga a koncepció olyan jó, hogy ezt ellensúlyozza, és nincs benne semmi ízléstelenség.

10. Régi orosz kiskutyás könyv - a kiskutyát egyedül hagyják otthon, ezért rosszalkodik. Mire a kis gazdák hazaérnek, minden vizes, szénporos, szakadt és felborult. De ők nem tolják le a kutyát, hanem megfürdetik, megszárogatják, és úgy döntenek, többet nem hagyják egyedül otthon. Nagyon jók a képek, nagyalakú vízfestékesek. A képen látszik, hogy mennyire agyonolvastam.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://leababa.blog.hu/api/trackback/id/tr51526931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paramami 2008.06.18. 22:26:00

Nálunk most Boribon mindent lenyomott! Megvan valahol nekem jó pár, de nem tudjuk, hol, úgyhogy eddig csak egy volt, amit már Blanka kapott, a szülinapos. Na most ebből vagy két hete akkora kultusz lett, hogy Blanka egyfolytában azt mondogatja, hogy "titok", vagy ami még édesebb, "ez titok", közben az ez és a titok (amit ő titó-nak mond) közé egy hatásszünet kerül. Azzal mászkált mindenhová, a többi eddigi kedvenc egyszer csak kegyvesztett lett. Úgyhogy amikor apukám a hétvégén felajánlotta, hogy menjünk el az Alexandrába, mert akar valamit venni Blankának, akkor kapva kaptam az alkalmon, és választottunk még két Boribont, a jó éjszakátosat meg a betegeset. Közben a padlás feltúrása után előkerült a hull a hó-s is, és nagyon remélem, hogy meg fogjuk végre találni a lufisat is, mert az tutira meg volt nekem.

A hull a hó-sat még nem adtam neki oda, most a három Boribon könyvvel alszik, ébred, stb. Múltkor a kocsiban úgy aludt el, hogy a könyv sarka teljesen benyomódott a kis pofijába, alig tudtam kirángatnia kezéből úgy, hogy közben azért ne ébredjen fel. Nagyon édes! Egyébként mindegyik könyvet titoknak hívja egyelőre, pedig titok ugye csak a szülinaposban van. Szóval Boribon rulez!

hanna 2008.06.19. 06:52:49

Szia!
Rendelj a Pagonytól :) Ez persze reklám, de most egyrészt akciós, másrészt úgyis meg fogod venni előbb-utóbb az összeset, harmadrészt nem kell rohangálnod, házhoz viszik pár napon belül.

peppermint 2008.06.19. 15:07:15

Á, lemaradtunk. Mert ugyan mind megvan, de hogy ne kelljen folyton magunkkal cipelni oda-vissza ( a kocsink ugyanis nem teherautó), vettem még egy példányt belőlük. Így otthagyhatjuk a Balcsin/nagymamáéknál, és milyen jó lesz legközelebb is olvasgatni, ha odamegyünk.
Pech.

cseresznye 2008.06.29. 03:23:10

A trgédiák nálunk is népszerűek, harsány "hoppá"-k kiséretében.

Egyébként több fordulat is beállt az utóbbi időben:

1 Az esti könyvezést kiszorította a fejből mesélés, ahol lehetőleg ő a főszereplő, a történet pedig kisértetiesen hasonlít egy átlagos napunkhoz. Saját szórakoztatásomra próbálkozom csodás elemekkel, de rögtön jön a reklamálás.
Ez mégsem nem beszélgetés, hanem igazi mesélés, mert az ő figyelme igazi mesefigyelés.

2. Az utóbbi egy évben nem volt nap Böngésző nélkül. Pár hete csak egy-kétszer kerültek le a polcról (de biztos vagyok benne, hogy ez csak szünet)

Valóban gyakoribb lett a Boribon, de bejött a Pöttyös Panni is (régi iillusztációval)
Sehány éves kislány
A kalapba zárt lány (Lázár Ervin mese, könyvheti újdonság)
Búvár magazinok

Én pedig egyik éjszaka, -tanulás helyett- elolvastam A Két Lottit.